Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dekáda romské inkluze 2005-2015

Při posledním sčítání se k romské národnosti přihlásilo přibližně 13 tisíc lidí-Romů (mezi které i já patřím). Znamená to, že ostatní Romové se za svou národnosti asi stydí. Na nezaměstnané „neoficiální“ Romy se od roku 2004 tím pádem logicky uplatňuje tzv. Aktivní politika zaměstnanosti. Ta se však pravděpodobně na „oficiální“ Romy nevztahuje, a tak se vytváří jiné projekty.

V České republice je přibližně 30 aktivních romských občanských sdružení. Činnostmi těchto romských sdružení jsou terénní sociální práce v romských komunitách, podpora integrace Romů, ale v neposlední řadě (což spousta lidí nechce vidět) také podpora romské kultury a folkloru. Dne 17. 9. 1997 byla zřízena Meziresortní komise pro záležitosti romské menšiny, později přejmenovaná na Radu vlády pro záležitosti romské menšiny. Česká republika je jedním z dvanácti evropských států, který se Dekádou romské inkluze 2005-2015 politicky zavázal k iniciativě, jejímiž základními cíli jsou oblasti vzdělávání, zaměstnání, bydlení a zdravotní péče. Kromě těchto základních cílů má iniciativa mj. řešit také diskriminaci a chudobu. V souvislosti s tím přijala vláda Národní akční plán, který určuje směr, kterým se Dekáda v České republice bude vydávat. Úkoly Akčního plánu jsou rozděleny do oblastí: vzdělání, bydlení, zaměstnanost. Tento plán je prezentován jako unikátní v tom, že si vytyčuje cíle, kterých by se mělo dosáhnout v reálném časovém období, a jeho naplňováním je monitorování „Zprávou o naplňování Dekády romské inkluze“.

Například v takovéto zprávě z roku 2008 „jsou k jednotlivým cílům v oblasti zaměstnanosti Romů definovány indikátory měřitelnosti. Jedná se o následující statistické údaje a indikátory:“

1. zvýšení podílu podporovaného zaměstnání Romů o 5 – 10 % ročně v porovnání s neromskou populací;

2. zvýšení počtu romských absolventů profesní přípravy (řemesel) o 10 % ročně;

3. zkrácení průměrné délky dlouhodobé nezaměstnanosti u Romů o polovinu;

4. zvýšení počtu malých a středních podniků provozovaných Romy a zaměstnávajících Romy;

5. dosažení 50% zvýšení zaměstnanosti v ghettoizovaných lokalitách v průběhu Dekády;

6. změna vnímání podnikatelů při zaměstnávání Romů

V roce 2008 bylo pod ministerstvem práce a sociálních věcí registrováno 17 projektů zaměřených na problematiku romské integrace v celkové hodnotě 167 371 333 Kč.

Nikde v uvedené zprávě nejsou žádné statistické údaje o romské zaměstnanosti. V této zprávě je v části věnované oblasti zaměstnání zveřejněno pouze šest tabulek s odhady(!) počtu evidovaných příslušníků romských komunit do výše zmíněných 17 projektů, to je vše. Stačilo pouze načmárat šest tabulek a peníze začaly téct proudem. Žádné další údaje o konkrétních výsledcích v tomto dokumentu nelze nikde nalézt. V této zprávě a ani v žádných ostatních „ Zprávách o naplňování Dekády romské inkluze“ od roku 2005 až doposud, není absolutně žádná identifikace počtu nezaměstnaných Romů. Bohužel se nikdo nikdy nedozví, o kolik procent klesla romská nezaměstnanost v období sedmi let od vzniku projektu romské inkluze. Nikdo se nikdy nedozví, kolik malých a středních podniků provozovaných Romy a zaměstnávajících Romy kdy vzniklo. Nikdo se nikdy nedozví, jak se změnilo vnímání podnikatelů při zaměstnávání Romů. Tato politická „iniciativa“ (kecání) trvá již sedm let, ale nikdo dosud neví, jaká byla romská nezaměstnanost v roce 2005. Nikdo neví, jaká je romská nezaměstnanost v roce 2012. Nikdo dodnes neví a nemá jakoukoli šanci se dozvědět, kolika Romům tyto drahé projekty zajistili skutečnou integraci do většinové společnosti a tím pádem lepší život. Chtě nechtě docházím k závěru, že tyto projekty jsou vlastně založeny na NIČEM. Pomoc Romům začne být skutečně viditelná a měřitelná jedině v doprovodu kompletních "romských statisktik".

Autor: Dušan Ferko | středa 30.5.2012 15:51 | karma článku: 14,57 | přečteno: 1703x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Jsem Dušan Ferko, to stačí

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články